Tuesday, October 25, 2011

mak menti

ok..nak taip ni pon dah tbayang.

smlm, tgh nak cebok adam...nampak la dia dalam bilik air disimbah dek sabun sbb tgh basuh kain.x tpk plak nak tutup pintu bilik air tuh!
ingatkan bila tgh hari tu tgk dia xder...dia dahkuar blik kut lubang dia masuk.rupanya...dia dah lari masuk dlm bilik.

mlm tuh...nak buat jejemput la....nampak dia blari, terus tkaku.adam pon tgh balari main bola masa tu.nagn mak menti tu lintang pukang pegi balik2 sbb dia ingat adam kejar dia.adam plak bleh tgelak2 aku dengan serius panggil dia masuk bilik.aduh...

pintu bilik belakang tu tertutup.ingatkan dia xleh masuk.sekali, eh......dia menyelit baikkkk punya.skang ni xtau dia katner sbb dlm bilik tu bahagian bawah suma bkaki togel.xder yg boleh jd tempat dia menyorok.suami dah pasang perangkap dah...ntah bila dia nak kuar ntah

Friday, October 21, 2011

kesinambungan ....

kesinambungan dari kisah cikgu buat kolam semalam...

al-kisah...i confronted him yesterday because balik2 dr minum air gula tuh, my GPK x buat relief for my class sbb dia kata xcukup cikgu.9 orang xder di sekolah.n i can still see cikgu berkenaan di KOLAM!

dengan lapanya sampai shivering la jugak sbb puasa dr malam,and at that point dah pukul 11 lebih..kantin plak doesn't serve any food sbb air tarak.lg ah menggigil.

tgh dok jaga budak peksa, kelas sebelah plak xder cikgu.ust bahasa arab dia xmasuk.
bila tanya2 keberadaan dia...upanya g makan.ha...x tambah gigil?habis masa je...terus masuk bilik guru, meluahkan apa yg ada.masuk je cikgu buat kolam tuh...segera ah aku tanya.

kenapa cikgu nak buat kolam masa sekolah?
kenapa cikgu xnak dtg masa weekend ke...minggu depan kan cuti seminggu.
urgent sgt ke kolam tuh sampai kena relief kelas?sy pg hospital pon oang xbuat relief.

jawapan dia :
sy cuma ikut arahan oang atas.
sy dah ckp cuti2 ni sy xnak dtg sekolah(byk cantik muka ko!jd cikgu ni mmg kena sacrifice waktu cuti kalo nak di cop pekerja cemerlang.)

dengan statement dia ni...kesimpulan aku, GB aku tuh mmg agak mengong.

sekian.

Thursday, October 20, 2011

apa ke jadahnya.....

esok nak kena minum air gula...apa kejadahnya aku xtdo lg pepagi ni?
aduh...ttba tbangun n xleh tdo balik.
simptom gatal2 bila pegnan mai dah...

tp...ini entry is not about dat.
al-kisah hari ni 'my blood go upstairs"....kerana?
kerana merelief kelas cikgu yg ada di sekolah.bukanlah dia tu sibuk buat keje2 admin dia tuh yg xsiap2.pegang headcount panitia bi pon dah bebulan xpulang2.ntah dah hilang apa...
nak tau x dia buat apa?


DIA BUAT KOLAM!

gosh!

sebaik aku masuk kelas n tau kena relief kelas dia kerana dia nak siapkan kolam...rasa nak keluar je carik dia kat kolam tuh.tp aku tau dah jawab GB kalo cikgu pompuan kat sekolah tu make a scene ngan cikgu laki.

"KALO CIKGU BERKIRA NGAN SAYA....SAYA PON AKAN BERKIRA DGN CIKGU"

maka...cemerlanglah guru2 lelaki yg membanting tulang 4 kerat di kolam.bkn kerana perfomance mereka di kelas.

haih...sedih.SY RINDU KESUNGGUHAN KERJA GURU2 KG TENGAH.
kalo nak cemerlang sgt..bkn dgn cara suck up ur boss like that la.work ur heart out.come n finish la ur kolam on weekend, tgk rajin x rajin!



Friday, October 14, 2011

big bad wolf

what i manage to grab at the big bad wolf sale?
4 novels with the price of one.mcm...beli satu percuma 3.huhu



i bought this 2 or 3 years ago.someone borrowed and lost it (tkilan sbb xbaca lg) with the the price of almost 40.rm36 kot.
but hey...the silver lining is...i got this



better cover...more attractive.hehe

n this


hard cover tuh...

n this


n...i am currently reading this


citer ni pasal pompuan gemuk bercinta melalui internet.n berjaya kuruskan badan dia kot..hehe.xabih baca lg.citer ni masa zaman internet dial up tuh.chat guna mirc n email je.hehe...tingat zaman 'bcinta'....

so...again mmg syiok!

other than the above, ader gak beli buku tuk adam, n buku kerja tuk sekolah juga.
suma sekali RM76.berbaloi-baloi.

Tuesday, October 11, 2011

bean bag


penah x tgk wayang dok atas bean bag?

if anybody ask me this..i can say I HAVE!
hehe...oang utara kata perak.jakun la tuh...

bygkan tgk wayang dok atas kusi mcm ni.syiok oh!walopon tgk smurf je.sebenarnya nak tgk johnny english tp bean bag room ni hanya tanyangkan smurf pd hari tersebut.maka...LAYAN!hehe...


Wednesday, September 28, 2011

series....

today is hubs birthday..
ingat nak buat kek since baba pon requested nak pizza.so...tgk lah sbb harini pttnya kena balik kol 4 sbb ader koko kat sek.

n owh...lesen juga mati.nasib baik lesen sama tarikh ngan birthday en .suami jd sgt ingat.tp xteringat plak nak pg buat smlm.haha...

n rupanya muntah2 ari tuh sbb food poisoning.lembiknya lain mcm.huhu

Tuesday, September 20, 2011

13th week...n vomitting still!

subhanallah..

one thing dat i can't stand about being pregnant is...one thing after another.
morning sickness is still here i guess sbb mkn apa pon xsedap.mkn apa pon rasa nak muntah. n ader certain thing tu bila dimakan, muntahnya mcm kena food poisoning.peritnya!astagfirullah...

sounds like im complaining but i hope im not.nasib baik adam tdo awal hari ni.seriously, i donno if im now suffering from morning sickness or food poisoning.perut pedih gila.my body is shivering sometimes n muntah sampai xleh nak tutup mulut.

to add to dat, tgh gasak muntah, adam plak jatuh depan toilet.arghhhh!pelapik toilet tuh abah dia g basuh sbb adam kencing kat situ ari tu, n my bad sbb x taruh yg lain.nasib baik x head bangging kat lantai n jatuh pon xkuat.dahlah tgh muntah, mcm mana nak terus attend dia.

sakit kesan dr jatuh ari tuh pon xilang lg.kat sekolahtu, kalo ckp byk sikit...rasa nak muntah n sometime mmg termuntah pon.huhu

moga xder lagi masalah lain pasni.

Tuesday, September 13, 2011

perihal mc n ibu mengandung

ibu mengandung ni mmg mcm2 hal kan.hehe...

smlm pg scan sbb jatuh toilet tu n alhamdulillah, the baby is doing fine...swimming freely.seyes...yg scan kali ni baru nampak clear image of my baby.adam dulu...buat2 paham je.hehe..

al-kisahnya, doc gave an mc for yesterday la.but then, my gb said no need to use la sbb consider u dtg kejer.x ke rugi!aku plak lurus x mintak doc tu mc for esok(today).jujur je kata boleh la mc for today doc padahal dah almost 12 pon.

maka menjelang ptg, perut ni pedih bukan main.rasa nak pengsan pon ada.peluh sejuk memercik dah ni.en.suami plak boleh la balik lambat.huhu...kol 9 lebih baru sampai umah.dah xdaya nak kemana2.

maka...pg ni sy decide utk tidak ke sekolah.alasan?perut sakit.seyes...perut sy sakit ok.ni bukan alasan semata2.kalo pg pon, aku dok tmenung kat bilik guru, dok depan kelas tahan ngantuk n sakit...baik dok umah.

but then, kesian anak2 murid.haih...malas nak carik mc lg satu hal.apa kata kita tuka tarikh je?hehe...jahat x?

insyaALLAH...sy berjanji dgn diri sendiri supaya inilah mc terakhir sy utk thn ni.pasni, apa jd pon sy akan kuatkan semangat!

Sunday, September 11, 2011

jatuh toilet(total humiliation)

teringin nak kurus...haha

rasanya dah lebih sedekad aku tingin nak kurus.

mimpi je lah.

serius.

smlm jatuh toilet.arini lutut n ankle rasa sakit gla.
i think berat badan ni menambah kesakitan tuh.
went to the clininc yesterday...which i think kitaong ni mmg suka mmbazir duit p klinik.tujuan sbana nak scan tgk baby ok tak.tp doc tu plak xder scanner tuh n dia just kata alo xder bleeding then baby is ok.tp dia xpula nak tgk bila aku mangadu kaki sakit n rasa sore.
it swollen today n xtau la bila nak baik.haih....

kalo oang kurus, nak panggil suami angkat bila jatuh pon xsegan mcm aku smlm.tp tpaksa sbb adam pon tjatuh sekali kena langgar ngan ibu.dahla tgh nak cebok berak dia.

Wednesday, August 17, 2011

truth be told

rasanya...setelah 27 thn hidup ni, rasanya xder saper yg suka nak dengar ttg kebenaran.
kita xkan boleh terima dengan hati terbuka bila oang kata kita salah sbb kita rasa kita betul.kita xnak merenung n muhasabah diri sampai kita terima dengan yakin n kata pd diri kita ...

ye...memang aku salah n memang aku kena berubah.

payah.

bila tambah tua, tambah la payahnya.

kalo sesuatu benda tuh salah, pg la kemana pon ttp salah.kawan baik mcm mana pon kena juga bgtau kawan dia, benda tu salah.btambah2 tambah lagi kalo namanya BFF kan.kwn dunia akhirat.kalo dunia kita harap syurga, akhirat nak bawa ke neraka?kalo kwn menyokong awak buat salah, x ke maknanya mengajak dia ke neraka?

mmg oang lain xfaham masalah awak...awak je yg tau.kononya....
ader benda, xpyh guna otak yg genius pon nak paham.
baik...sy x secerdik n sepandai kamu.
tp sy tau nilai n tanggungjawab sy...

Saturday, August 13, 2011

puasa yg belum disempurnakan

dah hari ke 13?!subhanallah....

rasa mcm baru smlm.xde terawih lg pon thn ni.ngaji pon xabih lg juzuk 1.dah hari ke 13?astagfirullah.

kelam kabutnya puasa sy thn ni.balik kejer melepek mcm budak baru belajar puasa.
masak untuk suami pon suma ala kadar ajer.pas buka kang, terus xlarat...xlarat nak buat apa pon.perut xsedap, rasa nak muntah melampau2.lemahnya semangat...huhu

betul2 rasa rugi...huhuuhuhu

Wednesday, August 03, 2011

morning sickness

masa mengandung adam dulu...i was with my parents n my husband livid in muar.so, i only need to manage myself and of course since dok ngan mak kan...leh la manja2.leh tdo, xyah tlg masak.
i couldnt stand the smell of everything and the fact dat this morning sickness thinggy started in the early days of fasting month..i find it hard to adjust.

skang ni tgh attend course 3 hari.balik kol 4.penat woh!smlm try ah masak, tp buat tahu sumbat jer, tu pon rasa cam nak duduk jer sepanjang masa sbb rasa nak pitam.abih masak, terus mandikan adam and muntah habis2 habisan.baru la rasa lega.

camner nak masak ni?naka beli kat luar, cost pula.kuih sebiji dah la 40sen.apatah lg baru 2 jenis lauk.seploh hinggit okeh.sehari seploh hinggt...30 hari?xder duit raya ah jwbnya kang.

maybe hari2 selepas kursus ni nanti akan lebih baik.uruskan kerenah anak dalam perut, anak yg tengah dalam fasa jelajah dunia,n masak n mengurus rumah at the same time betul2 buat sy rasa xcukup tgn.huhu....

Monday, August 01, 2011

anak ke 2

alhamdulillah...
im currently in my 8 week of second pregnancy.
so far, alhamdulillah....mabuk2 pon baru nak mula sbb agaknya weekend hari tuh lama sgt dok dlm keta dek kerana jam melampau di kl.

reaksi?

saya dan suami - alhamdulillah.rezeki Allah bagi kerana doc kata sy akan menghadapi kesukaran untuk mengandung lg memandangkan saya ni berat kan. iwas told the same with my 1st pregnancy.basically, we are happy.just dat...im not really sure how my husband react to the news.he smile and said alhmadulillah and dats it.

at first i was excited and i am still excited.tp...sy ni jenis yg amik kira apa oang ckp sgt jd rasa bedebo n bcampur baur pula bila oang bagi reaksi seperti "sy kalo boleh biarlah anak tuh jarak dulu" or "adam kan kecik lg"

jd...bimbang.salah ke?btambah bila oang tanya "xguna perancang kuarga ke?".FYI, doc advice sy utk merancang sndr kerana apa cara merancang selain kondom melibatkan hormon dan akan menambah berat sy yg dah sedia berat ni n yes, sy xkisah pon mengandung lg.

tp xpelah
yg penting Allah dah respon pd doa sy supaya beri sy peluang menyusukan anak lg.

doakan sy dpt melalui proses kehamilan kali ini dengan lebih baik n adam pon behave sepanjang 7 bulan kemudian ni.amin
p\=

Friday, July 15, 2011

exclusive breastfeed

exclusive breastfeed ni byk faedah.Allah dah sebut dlm al-quran n ramai saintis pon dah menyokong fakta itu.

tp...xpaham kenapa sesetgh ibu yg dapat breastfeed anak secara exclusive ni pandang ibu2 yg xberupaya dengan sebelah atau xder mata langsung!sangat sombong gaya percakapan hanya kerana dpt breastfeed.ye...alhamdulillah, mmg besar kurniaan Allah pd ibu2.tp...betul ker xder istilah xder susu ni?

n...sy juga cukup geram bila depa suka nak pendong lain macam bila kita kata kita bagi susu fm pd anak tanpa bertanya kisah dsebaliknya.masalah apa yg dihadapi?usaha apa yg dah diperbuat?

sy pon sedih jugak kalau ada ibu yg boleh bf anak sbb jenis senang nak generate susu ni tp dier xnak sbb sy cuma dpt peluang tuh 3 bulan jer.itu pon dengan susah payah sampai berdarah2 breast.

jd jgn prejudice...pls la.

Monday, July 11, 2011

more workload

last week...i went for a 3 days pedagogy course n the course contains of 3 phase.phase 1 which i had completed last week focus on listening and speakin, next week for reading n d first work of august = first week of fasting month is the third and last phase...which cover on writing.

now...to drive back and forth from jawi to kepala batas is already tiresome.it is a 45 minutes journey.and then, to sit down and involve in the course...is another.whats more tiring is to prepare a lesson plan (i got to prepare for a listening class)...implement it in class and prepare a report.a 300 words reflection with evidence (worksheet, picture etc)

monday is coming to its end, and for all u know it...its already friday!ok...i might be a lil dramatic there, but seriously, time flies n i still haven't come out with a lesson plan at all!

when i come back to school...the PK plak reminded me about english panel report of activities for semester 1 period, exam analysis n headcount.well...headcount is not a problem coz we(me and my fellow english teachers) just need to fill in the marks.but the post-mortem is hidious.argghhhh!

ONE STEP AT A TIME WON'T HELP ME THIS TIME!

Monday, July 04, 2011

myself

arini ppg rasa cam down sikit.

sbbnya....

;ast week suami cuti 5 ari..im so thrill n excited tp i myself had to work for 6 days.bila balik umah, penat dah.umah plak cam tongkang.nak masak lg.
harapnya...bila suami cuti,dpt la dier tlg mana2 skit.xkisah tp rasa penat bila tgk sumanya n mula lah nak marah2.

im also mad at myself coz its not his fault.kalo ikutkan mmg byk dier tlg.cumanya xkelihatan kerana dier suka buat kerja ngan 'sangat tenang'.

tambah pulak,perut asik xsedap jer.bila dia ajak buat2 apa aktiviti fizikal spt bwk adam main d padang, vacuum keta, n main badminton rasa cam piss off gila sbb dok mengaduh sakit perut tp dier mcm xdgr.

n smlm, dier bwk pg tunjuk tempat kusus.tp i got angry just becoz dierxnak tlg pgg rojak sbb sy nak mkn tp adam tdo atas pangku.sampai tumpah2 kuah rojak tuh dok susah payah mkn guna sebelah tgn.

maaf en suami.i should have said what i've said in a softer tone.

Wednesday, June 15, 2011

ahmad adam ariffin bin kamal ariffin

jarang sungguh ke xpernah sy cerita ttg adam dlm blog ni?

jom citer pasal ADAM!

adam dah pandai bjalan n ckp sikit2.
dier suka tiru gaya orang.sekali buat jer dier akan tiru kalau menark pada dia.
cth...NO!NO!NO! sambil goyang jari dier yg kontot n montok mcm jari ibu tuh.dahla style ckp pelat.tidakkah comel?!hehe

adam pon suka memanjat.gerun rasa bila dier memanjat kerusi meja makan murah yg xbaper stabik n kecik tuh.tp kalo kusi duduk yg biasa tuh, dia dah pandai turun sendiri dah.dier suka main pintu.masuk bilik, tutup pintu n ketuk sambil panggil oang di luar.kalau x pon, dier nyorok belakang pintu tunggu oang dtg amik dia.hehe...bila kita jenguk, dier pon buat kalut nak lari ah.comel!

adam dan pandai merajuk.bila dier marah sbb kita xbagi dier main sesuatu,dier akan meniarap n menangis sekuat hati.FYI, adam mmg menangis menjerit n dier mmg suka jerit.dier jerit bila dier marah sambil buat gaya tomoi n jerit bila dier nak berkawan.menjerit adalah cara dier menarik perhatian.

adam dah pandai mengemas.2 3 hari lepas, dier baling segala bawang merah tp dier suka belek bwg putih.mungkin kerana ulas2 bwg putih yg menarik perhatian dier.dier juga suka baling barang.dier xpandai main dengan mainan sgt sbb dier akan baling semua kecuali bola.dier suka bola.n everytime nampak benda bulat jer dier akan sebut BALL! berkali2.hehe

hari isnin lepas, ibu puasa...abah plak kejer mlm.abah g kejer around 530 ptg.ibu bawaklah adam jln2 kat luar since dah dpt lesen L ni kan.senang la sikit..bila masuk waktu berbuka, ibu pon dudukla dengan menatang nasi.suapkan adam....dier terus bangun.menuju ke dapur n mula mengemas.masa nak pergi ambik dier tuh...kat tgn dah ader mangkuk asam keping.nampak plak ibu nak dtg,dier terus sepahkan dengan sengaja.bila ibu nak kemas...dier guna kaki plak.ringan jer tangan ibu.bukan main adam menangis.huhu....

cergas anak ibu sekrg.alhamdulillah....

empty

im feel empty...

xder mood nak buat kerja or mengajar.
mungkin masih tersisa holiday mood kan.

what will inspire me to work smart n systematic?not just buat kejer kosong seperti mengadap komputer berejam tp hanya merenung status updates di FB?
hehe...

mungkin juga sbb duit gaji dah habis?
emmm...mungkin,mungkin.

Monday, May 30, 2011

Surah ar-rahman



Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan (wahai umat manusia dan jin)?

surah ni ternyata menyuruh kita bersyukur atas segala nikmat n mencela orang yg kufur pd nikmat yg telah diberikan.

lately rasa sebak kat dada memikirkan kelebihan yg ada pd org lain tp xder pada diri saya.cthnya....kecukupan dr segi kewangan.alhamdulillah....xdinafikan apa yg sy ader skrg cukup la utk mkn 3 beranak.tp sedih memikirkan bila agaknya dapat nak beli umah,nak pg haji n umrah dsbgnya.nak bercuti tu jgn haraplah kan.

tp...insyaALLAH sy percaya pd rezeki Allah.kalau niat kita baik,Allah akan permudahkan jalan.sbb takat ni xpernah la bila kecemasan tuh xdpt nak carik duit.ada je jalan yg Allah buka kan.kena belajar hidup dengan kesederhanaan.jangan meminta lebih dr keperluan

Saturday, May 28, 2011

home sweet home

i am at home now.meaning...segamat.

i don call penang home sbb suma xlengkap.suami pon jarang di rumah.bila dah selesa sikit kat penang nanti,insyaALLAH...

lama sungguh xbalik segamat n alhamdulillah perjalanan sgt smooth semalam kecuali kemalangan yg berganda2 di area damansara n jem di seremban juga kerana kemalangan.tp rasanya xder kehilangan nyawa kot.

tp...besar sungguh modal nak balik kg ni.smlm jer duit minyak dah seratus.nak balik nanti lg seratus.tol plak 40 hengget.itupon masuk dr gopeng keluar simpang ampat.
pasni kalo nak balik, kena kompol duit siap2 ah.hehe....moga Allah murahkan rezeki.

i have a lot of plan in mind.xtau la bila bleh on and im not sure bila nak balik plak.awal ker...cuti sepenuhnya di sini?

Monday, May 23, 2011

commitment

to achieve my long list...kena commitment n preseverence

a lot of it

dah gagal bf anak sulung
nak kurus
nak jadik ibu yg baik
nak jadik guru yg baik
isteri yg baik

n most importantly....HAMBA ALLAH yang baik

i still fail krn sy cepat mengalah.

nak kemas umah...tp dah lewat.esoklah.bgn awal skit..
alamak tbgn lewat plak.n dah dekat 5 bulan 'tbgn lewat' ni...arghhh.

argh...

ini coretan marah pada diri sendiri

Friday, May 20, 2011

holly holiday

i like he character but im not gonna talk about her.hehe

n dengan writing yang tenggelam timbul ni...

school holidays are coming peeps!n next week is exam week in which teachers don have to teach when they come in to class.

n my heart is pounding hard thinking about holidays!
i miss home so dearly...
i have plans set up for 2 weeks holidays in segamat.n most of the time maybe going around town jer pon.haha

ok...pont hari ni, NAK BALIK KAMPUNG TAHAP GABAN!
so...mak n baba are supposed to come this weekend but im not sure if they will arrive soon or later but hope they'll arrive safely n we can start the journey back to segamat also...safely.

now...not dat i force baba to come but my husband wil be working n no one can drive me back including myself coz i got my hands already full with adam.i had decided to go back by plane tp baba yg insist on driving us.

sementara baba masih sihat.

i love u baba!

Sunday, April 03, 2011

baba n mak

miss them!

they were here since tuesday n now on their way to batu gajah.n i miss them already.
nothing could compare their love to me n siblings n also to their granchild,adam n masyitah.

before adam was born...baba always travel to ipoh to see n spent time with masyitah.
now...adam is here, baba travel all d way to penang to spent time with adam n masyitah.

sedih...sbb spttnya kami yg balik selalu jenguk ibu ayah.sy cemburu....
cemburu pd mereka yg dekat ngan kuarga.boleh balik bila senang.sy?senang pon susah nak balik.camner nak drive ngan adam?naik bas apatah lg...suami plak bekerja siang malam.

a collegue once told me that Allah lace us where we are suppose to be.where is d best place for.so...acceptance is important.
walaupon jauh dr mak ayah...sy ada suami anak n kuarga juga kat sini.
=( sy rindu....

Friday, April 01, 2011

offended

yes im easily offended.sometimes just by a simple word....

im offended if my love ones hardly smiles at home..thinking dat maybe i did stg wrong n they wont tell.
im offended when my loe ones barely speak at home...what more having a conversation with me.thinking dat maybe i have said stg wrong...

n now im offended...

because...

im fat.

i am fat...n have been here all my life i guess.kalo kurus masa kecik2 zaman sekolah rendah tu rasanya xleh kiranya sbb i cannot prove dat i used to be kurus dulu.
so...people who knows me had known me as a fat girl all my life.

i lied to many people when i said i don mind when they make jokes about me being fat...i lied to you if i say im used to the jokes.no...im OFFENDED!but i cannot say that i am because its like living in denial.

ramai oang xcaya saya kawin awal...dpt anak awal sbb all dat sounds impossible untuk oang genuk seperti saya ni.now, 11 monts after delivered...i am still fat.n i am still me.

if i hate myself...its because of you.who looks at me as if i am a monster who came from another world n eyeing me as if i don belong here.u think life is hard?!try being fat..

Saturday, March 26, 2011

work related

i got up at 5am today sbb nak siapkan pelan strategik for english panel..because we got LDP today n my GPK 1 decided to combine the LDP with cuccicular meeting.haha...hebat kan GPK ni.yer...he is even worse than my previous GPK

seriously...

my works are all over!!!i have fail to control them...i have fail to keep up with my KSSR sbb everytime im in d class, i got to have my silent moment for about 5 min n i keep looking at my watch.dat bad rite?!n mmg dr sek lama pon aku xsuka jd panitia.jd slalu buat ala kadar jer.aduh...benchmark kali ni cemerlang, maka sy perlu meneruskan kecemerlangan itu!IZAN....AMBIL PELUANG NI UNTUK MAJU!

im not a leader.makanya...i hate being a head panel!i have failed back in KG TENGAH n i am continuing my failure in BAKAP INDAH.

or maybe i don have to.

i can change my way of working.dat is stay up late or get u early to start working coz i definately couldnt find the time to do anymore additional job at school.why?!how do YOU do it?naper oang lain boleh jer buat tp aku xleh?r u in d same situtation as me?balik rumah tkejar2 ngan anak n house chores.

Ya ALLAH...i have promise myself not to give anymore excuses.xkan la sbb anak SORANG suma benda pon xsempat buat.suma benda pon btangguh!seriously....whenever i finish d house chores...penat xlarat mmg mata sampai tahap xdt nak buka la.especially on wed...balik n mmg tbungkang sama anak.r u in?sama x?ke sy sorang jer rasa xbiasa nak juggle with work n being a housewife ni?

i wish you could help...CARGAS!!!!
arrghhhhhh!!!!!!!

Thursday, March 24, 2011

mc

mc ker hari ni?x kot...sbb xtau nak ckp apa pada doc kalau nak amik mc.jd...sy ckp pd gb sy amik cuti sbb anak sakit.

adam sakit?ntah....lately, dier xbaper selera nak mkn n minum.susect cacing la sbb oang tua2 kata bla tdo tonggeng tu ader cacing.

mlm td...dier nangis jer tp bknnangis yg kuat tuh.nangis mcm merengek.bila bagi susu dier xnak..dahla mmg smlm penat xleh nak kata ah.dah membawak ke pg bila xdpt nak tdo smlman.pitam weh!

makanya...decided tuk amik cuti.n...sy slalu rasa bsalah bial kena amik mc n cuti.tp...xleh ker?amik mc n cuti bkn bmaksud sy malas kejer kan?

Saturday, March 19, 2011

cost of living

paid a visit to manjaku baby kat parit buntar td ptg.sbb....adam dah kurang baju tido.plan nak beli baju tido jer..n mmg beli baju tido jer pon.hehe

cumanya...last week i found out that harga susu adam naik seringgit per kg.n hari ni dapat tau avent tits dr 19.90 naik 23.90.hawau x?!n..haga pampers pon akan naik ke mmg dah naik?

aduh...dengan kempen jangan guna botol ader bpa, keperluan untuk bpa free plak naik harga dengan mendadak.

dis makes me wonder....how'w life is gonna be in three years?!
harap2 mcm skang...cukup untuk keperluan.
tp...sy nak juga ada umah sendiri.kalau suma harga brg nak naik...bila sy nak ada umah cndr?suami sy bukan kejer gomen.huhu
juga.....bercadang nak ada 4-5 anak kalo Allah izinkan.
skang plak xpakai pengasuh.adik ipar jer jaga .dpt la kautim sikit kan bab bayaran upah...

anyhoe...kalo pk2 pasal duit ni mmg xsudah.boleh jadik gila kalo asik wat kira2.

hooo----lee---day

xbalik johor ....huhu

tp baba dtg

sumanya ader atuk n mak ngah so depa kena la balik awal.as soon as d next day.huhu

jln2?

hmm...sempat la ke jusco perda 2x sbb nak tgk dino.the 1st time .....xjumpa tempat n d 2nd time, tutup!sbb the staff went for family day.boleh?out of all day...they went on THAT day!

d rest of d week?
kat rumah jer...dgn bahu tkehel.huhu
tp alhamdulillah....my husband finally got a job!
spttnya monday dah start kejer tp kena tunggu sampai rabu n intebiu again sbb hr manager quire naer kjer guard kalo bkelayakan?hmmm....
but but...they accept him anyway n alhamdulillah.tq for all ur prayers!

so...adam sgt boring tinggal ngan ibu yg lame ni kat umah.

sy mmg xpandai main ngan anak compared to abah dier

asik2 bwk dier jln naik keta...balik, tdo.

n...

xtau nak masak apa tuk adam mkn dah.huhu
hari2 pon maskkan bubo taruh tomato...ayam...carrot or ikan bilis

Thursday, March 03, 2011

shift

since kami xberjaya pujuk adam (or pengasuh)....

his father = my husband decided to work with only afternoon n night shift sbb pagi bleh dier jaga adam ngan adik ipar.sy xtau mcm mana rasa org lain bleh kerja ngan tenang bila anta anak dijaga taska or pengasuh sbb xdpt rasa tuh sejak kejer di penang ni.
walopon suami sendiri yg jaga dgn adik ipar...cara mereka xsama mcm mak n baba jaga adam.pg2 mesti meraung si adam tuh..cane?!

yer la...mereka tuh xpenah jaga baby.lain la mak n baba yg penah menguruskan 5 anak yg lebih kurang sama baya.sampai ke hari ni...bila pg kejer,ati xsenang.tambah ari rabu yg kena balik kol 5.

skang ni...
apatah lg bila sy kena jaga anak seorg diri bila suami pergi kerja(3 pm - 11 pm).sy pon tau ramai yg mengalami nasib lebih teruk....tp kdg2 rasa penat sgt.adam tuh bila tinggal bdua mula la merengek sampai xtau punca.kdg2 marah...sbb kita tgh penat n betul2 xtau dier nak apa.buat mcm2 suma xkena.bila nak solat lg la.dier menjerit mcm kena pukul sambil tarik2 telekung kita.sigh...tambah lg bila die rmula buat lembik2 bdn bila kita pgg..rasa nak cubit pon ada.tp kemudian rasa bodoh n kejam sbb marah pd dier yg cuma berusia 10 bulan.xptt kan?

sy tau ibu xptt mengeluh...suma ni sementara ja.bila adam dah besar skit nanti...mesti seronok main ngan adam.masalah sbnanya adalah, sy sgt xpandai main ngan adam compared to abah dier.mungkin sbb tu adam merengek jer bila kami tinggal bdua.bosan main sorang2 kot.tu yg tiap2 ptg gagah juga bwk dier bjalan keliling taman naik stroller.cepat skit dier tdo mlm....kol 9 dah tdo.

tp ttp xdpt nak buat kejer sek.tu lg masalah...skang bila kerja,rasa mcm xfokus.suma benda pon xau nak tackle secara sistematik.bila kat umah, mestilah xdpt nak buat kerja kalo adam xtdo.tp kalo dier tdo....sy pon amik peluang merehatkan bdn.kalo x...cpt2 kemas umah.sedar2 kang, dah bgn plak adam.

sy bdoa setiap hari suami akan dapat kerja yg xperlu kerja shift.tp...baru2 ni pg intebiu kilang,awal2 dia dah bgtau.shift kilang 12 jam plak lg.huu..xnak lah plak sounds like kufur nikmat kan tp semoga Allah ringankan beban kami.

p/s - dm keadaan mcm ni pon ttp rasa nak anak lg.argghhhh!!!!!

Friday, February 25, 2011

popsover



watched alton brown did this on asian food channel yesterday

i soooooo wanna try to make it

coz it looks yummy of coz!

the recipe:

Sunday, February 20, 2011

breast feeding

sy nak breast feeding smula...

tp agak mustahil ngan adam kan

jd...kena ader baby, baru bleh bf

tp..

dgn masalah yg ada skang...

mungkin selepas setahun atau 2

adam dan pengasuh

who says being a parents is easy all the way?

adam dulu2 sgt behave...well, in a baby way.skang dier dah pandai mcm2.
a baby kind of pandai ah.
dah kenal oang
dah pandai merajuk
dah pandai mengamuk
pandai main sendiri sambil nyanyi n joget2

n masalh bila pindah bila umur dier 7 bln...
7 bulan membesar dengan hanya ibu, dada n atuk depan mata siang n malam....
dier rupanya xsuka bila ibu ke mana2 pon.kena duduk dengan dier shj.

dah 2 tempat anta give up nak jaga adam sbb dier menangis sepanjang masa n senyap hanya bila tdo.masa dok ngan mak cik dulu, jd juga tp kejap jer la sbb muka sama dier tgk tiap siang n mlm for a month.n ibu ader bsama siang n mlm.

bila pindah dok mah cndr ni...nak anta umah mak cik jugak ker?haruslah tidak mahu menyusahan mak cik.lgpon, umah mak cik is like patah balik ke blkg.umah tgh2...sekolah jauh ke depan.mau kuar rumah kol 6 kalo xnak punch card merah.

mula2...sy ingat adam xkisah dengan sesiapa.sbb...mmg dier suka jer bila saper2 jer nak amik dier.bila anta taska....dier menangis sepanjang hari.n starting from dat, dier xmau langsung pd sesiapa keculi ibu, dada, atuk n abah. even pd mak cik n ucu dier pon dier xnak.apatah lg pd mak2 sedara johor dier yg dier dah lama xjumpa.

alkisahnya....minggu lepas start anta dier pd pengasuh baru.bila tanya...pengasuh tu ckp nangis2 sikit biasalah kan.hmm....i tot maybe sblm ni adam xsuka dok taska sbb tlalu ramai budak kot.tup tup...smlm pengasuh kata, dier xdpt nak jaga lg sbb adam asik nangis jer.pgg nangis....bwk keluar pon nangis...main pon nangis.

runtun jiwa lg.....

terus flat...

terus xselera nak buat apa2 pon...

sampai marah pd suami...

sampai rasa xnak layan adam langsung.

n...ini baru satu.he's only 9 monts getting in 10.

bkn salah adam.

so...ajak suami kuar n beli baju tuk adam.therapy la konon.

esok?ntah...pengasuh kata dier da tanya oang n dier akan confirmkan.kalo oang tu xjd nak jaga...dier akan jaga sampai ujung bulan jer.

jer....

Monday, February 14, 2011

ridicilous!

ini kisah penjual penapis air

didatangi seorg lelaki yg katanya dr alor setar.of coz la kat pagar saja sbb suami kerja.sy tinggal ngan adam jer.

katanya nak citer pasal penapis air midea y nak masuk koperasi n i just need to give feedback.

i answered...xpelah.

he insisted.

so...ok.citerla

dier pon pg amik penapis air...n started talking.kat dpn paga.

dtg plak kwn dier

kak..sorry.kwn sy ni baru.kami ni nak citer sikit pasal ni.nak mintak masa lima minit jer

cita la

kalo bleh kat dlm la...ka luar ni kang xmanis plak oang tgk.apa plak kata oang

sy xbleh nak bg masuk.suami sy xder.kalo nak citer...mmg sini jer bleh.

kalo xdpt 2 pon...dier sorang pon jd la kak.kejap jer..

tp kan xelok plak.suami sayer xder umah.sayer xbleh bg awk masuk

tp kat luar ni pon xelok oang tgk

pissed off!!!!which part of suami sy xder yg korang phm ni?!!!

kalo awk rasa xelok...sy mmg xkan bg masuk ah.

turning away n baaammmm....door closed!

Saturday, February 12, 2011

cny break part 2

ok...i never really did the entry in part 1.
so here goes

jumaat 28 jan 2011
departed from nibong tebal at 4pm and reached segamat at around 100am.
feelings?overwhelmed n excited.

sabtu 29 jan 2011
it was raining.maybe started the night before but me n sister planned to go to townwandering around.but i wonder why we have to wait until 5pm to do so n only manage to go to nirwana( i insisted).the early draft was to pay jackel a visit...but since it was still raining n late, and i must get some things for adam...we ended up in nirwana.

ahad 30 jan 2011
had a sleepless nite coz adam is whining al nite.he had a temperature n i guess some fever.baba went to BP to pick up bazilah from d uni n we took adam to see d doc for at least some medication.noted that it was still raining non stop from d day before n it was a heavy rain.

a lady at the clinic told us dat flood had started at some places n kg in paya pulai.

we kind of rush but melengah in a way.sempat menyinggah rumah mak ngah n had brunch.
ema sent us home and took her car to town(to safe it from the flood)
me n nani at home were suppose to pack up our things.i guess we failed when there were a baby n a toddler around.dpt kemas ckt2 jer.tp...masih sempat duduk2.

baba balik n told me dat orange kena langgar dr blkg..ouch!
kemek tp xteruk.n im worried about adam n the flood.now i have to safe orange n adam.
so we planned to go to atuk's.tp masih blengah sbb sempat mkn,main cityville,tgk tv n mak cik tukang urut pon dtg.haha....

by dis time ati pon xsedap...dah dekat kol 6, it was still raining heavily n my instinct told me dat jambatan dah tenggelam.argghhhhh!!!why?naper kitaoang mcm xkisah jer?huhu...

bila kuar dr tmn at about 6pm, mcm tgh tgk laut di depan.jalan dah tutup...keta mcm xtentu arah xtau nak pg mana...sek dah pon penuh ngan oang yg dipndahkan.seriously...mcm dlm citer armageddon n sort...bencana dtg suma nak selamatkan dr.horror.....subhanallah!

bandar pon dah penuh air...jambatan pon tenggelam.

last option..kitaoang stayed at sgmt baru for 2 days 1 nite.

isnin 31 jan 2011
we stayed under roof for 24 hours as te rain still running heavily non stop.no shops or grocerioes were avalaible.adam demam...with heavy mukus.n by afternoon..i started to shivered.arghhh....jangkit lak.dengan kepala pusing tu...still kena jaga adam.huhu

mlm...adam started to menangis mcm xtentu hala.
slept at 2 n woke up at 5.
cried his heart out again.

at 6 am decided to took him to the hospital.
warded!

arrggggghhhh!

the rest of d holiday?
u guess

hehe

kemas umah n dok merap jer la.huhu

Wednesday, February 09, 2011

Thursday, January 27, 2011

salah lg?

naper ader yg nak pertikai sy nak pindah dok umah cndr?

knapa?

salah ke saya nak tinggal dengan suami n anak tanpa ader campur tgn luar?!

Wednesday, January 19, 2011

sy salah ke sbb nak duduk sendiri?

sy dah lama dok ngan mak... tak penah rasa dok dgn suami.
besarkan anak ngan mak ni mmg mudah tp...
ntahla.
umah mak cik suami tuh jauh dr sekolah.
xkan nak suh adik ipar jaga?pg jaga adam sampai kol 3...330 kena pg kejer.kan mcm menyeksa dier.

mmgla skang ni suami jrg ader drumah.kejer sehari 8 jam.bila balik kejer,letih.tdo...susah nak besarkan anak sorang tp hanya ini saja cara untuk ajak suami mematangkan diri n kaluar dr kepompong kebergantungan pad org.

walopon dulu sy duduk dengan mak,hal anak...suma sy urus sendiri.mak hanya jaga bila sy pergi kerja.bila balik...dr mandi,mkn,waktu main,waktu tdo suma cndr.

akui...bla pindah jauh ni, nampak suami sgt relax...bila nak tdo, dier tdo.walhal kita mandi pon xsempat.nak solat tkejar2.jd...dok sndr supaya suami tau susah senang jaga anak.skang ni mak ader...camner bila mak balik nanti?bila suami kerja n sy cuma tinggal dgn anak b2?

bodoh ke sy sbb nak dok umah sewa?dgn perbelanjaan umah lg?sewa?taska?kalo dok umah mak cik pon, xkan nak dok free.ttp juga belikan brg dapo.xderla byr duit api air n sewa sampai 300 sebln plus belanja kan...xperlu byr adik ipar sampai 250.kan bleh jimat kos...

tp...

tp....

adakah sy taip post ni sbb sy menyesal sewa umah?bila sy sedar sy xmampu tanggung belanja rumah ni cndr?tp sampai bila?sampai bila sy perlu mengambil alih tugas suami dlm "memberi" nafkah?

post ni bkn membuka pekung tp xmampu tanggung bila baba kata jalan ini saya pilih.tak!Allah sedang uji sy....suami hanya keja sbg pengawal keselamatan.jd...berapa byk yg mampu dier tanggung?

*sigh*


hari pertama

hari pertama adam di taska

sepanjang hari rasa xtenang sampai tleka dalam kelas.xmasuk kelas relief lg.huhu...
bila tau meeting cancel terus kemas barang n bergegas.sampai2 kat taska...cikgu taska tu tgh buka pintu bwk adam keluar sbb dier menangis sepanjang hari.

aduh...dier kejut agaknyer.adam xpenah anta pd mana2 BS atau taska.tp slalu dier cepat mesra jer ngan oang.mudah2 mudahan hari yg seterusnya lebih mudah untuk adam n cikgu taska itu.

yg lebih parah...dier xnak tdo bwh la plak.slalu bleh jer.mmg byk tdo buai pon kat umah.hui ui....anak ni bila dijaga atuk n nenek,mmg cepat manja.nasib baik sempat lg nak selamatkan.

Tuesday, January 18, 2011

taska

adam akan ke taska esok.hopefully suma ok.i know every couple akan melalui stage ni..cuma bdebar.taskanya dekat jer dr rumah n setakat ni adam pon mudah mesra ngan oang.yg pyh bila tgk muka lelaki yg garang2....so, insyaALLAH everything will be ok.

slalu aku baca blog oang, bla nak anta anak wat survey bagai tp kat pekan kecik cani...ader taska pon dah kira ok lah kan.fees mcm standard jer RM 250.tempat tu xder buai - ni lg satu.adam ni kalo xder buai, akan melawan mata.dier xmeragam cuma galak main.semoga yg jaga tu ikhlas dgn budak2 kan...

cuma tpk caner bila suami kejer ptg....balik keje,suami dah nak kena pg kejer.kol 11 baru balik.bersilat lah nak keja solat bagai.adam plak tgh stage nak manjat bagai.pantang lepas walau sekelip mata,ader jer terantuk la bagai.huhu

moga dipermudahkan Allah.moga suami dpt kejer yg elok skit n waktu kejer yg normal bkn shift...amin

Saturday, January 08, 2011

pregnant again?

NO...im not pregnant again but lately dis thought is haunting.

maybe because i spent to much time reading on breastfeeding.sy rindu tgk muka adam masa dier sempat bf dulu.sedih juga bila baca n tau ramai yg dapat bf anak sampai lebih 2 thn pon tp saya hanya sempat 2 bulan.

mungkin sy xkuat smgt nak bf or kurang knowledge or support?
xkuat smgt mungkin lebih kuat dr xcukup support kot.selama menjaga diri sendiri n menghadapai 9 bulan seorg dr...sy melalui semuanya seadanya.xmencari tau ttg apa2 pon.agak menyesal...makanya, sy biarkan emosi tganggu n bia baca2,mmg emosi akan mempengaruhi production susu.

mmg....mmg byk betul masalah yg dtg masa dlm pantang.bila ingat2 balik pon masih bleh menangis.sampai rasanya almost mmbawa kepada meroyan n sampai skang pon kdg2 rasa mcm jd oang yg cepat marah n cepat nak menangis jer.

tp tu rezeki sy...dugaan sy.n mmg xder rezeki adam agaknya.sian adam.makanya...rasa sgt kuat nak berjaya bf anak.bkn la nak kata saya dah bersedia nak mengandung lg.im still gonna wait for at least another year.faktor berat ni pon kdg2 akan jd masalah bila nak ngandung ni.kena stabilkan berat badan dulu...mental lg.sy n suami masih blom matang dlm parenting.

kami baru nak bina rumahtangga.doakan kami...